neděle 20. října 2013

Bábofka

Jak jste si mohli povšimnout, naše rubrika Cooks se přetransformovala do rubriky Projects, vzhledem k tomu, že nevařím a nepeču tak často jak bych si představovala, tak je to víc než vhodný. Mimo to tam najdete, naše osobní výzvy (viz Dančiny 30-ti denní brušáky - vážně je to supr slovo), nailart a podobně.
A protože po takové změně je načase něco ukuchtit, tady máte snad nesnažší moučník na světě!




ŠLEHAČKOVÁ BÁBOVKA


Budete potřebovat:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
4 vejce
250 ml smetany ke šlehání
1 kypřicí prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra na provonění (nemusí být)
podle chuti kakao, rozinky, brusinky, čokoládové hoblinky...



Postup:
V zásadě všechno smícháte a je hotovo. Můj postup je náledující, nejprve smíchám cukr s vejci, poté postupně přidávám mouky, nakonec vliju smetanu a přidám přes sítko prosátý kypřicí prášek, vanilkový cukr, kůru. Nic složitého. Pokud chcete dělat machry, machry jako já, rozdělte těsto na dva díly a do jednoho přidejte opět přes sýtko prosáté kakao, je to lepší, nejsou pak v něm hrudky. Kakaa přidejte od oka, prostě dokud se vám to nebude zdát dost hnědý ;D

Teď je čas na zapnutí trouby. Potřebujeme aby se předehřála. Mezitím vymažeme formu tukem, velice důkladně!!! a vysypeme hrubou moukou, někdo používá strouhanku, ale podle mě je mouka lepší, ale je to na vás. Nalijeme těsto do formy. Já dala nejprve na dno prochu světlýho, pak věchno kakaový a nakonec ještě zbytek světlýho. Nakonec jsem do toho párkrát zašťourala špejlí, aby se to trochu promíchalo a udělalo to mramorovaný dojem.


Dáme do předehřáté trouby a pečeme zvolna asi na 150 a 180 stupňů, podle toho, jak vám troba peče, asi 30 minut a na posledních 10-15 minut přidáme tak na 200 stupňů. Je to ale třeba hlídat, upečené těsto poznáte snadno. Píchnete do něj špejli, pokud bude suchá, můžete bábovku vyndat.
Teď je tu vyklopení, nebojte se toho, není to žádná věda, bábovku dejte na talíř dnem vzhůru, vemte i s talířem a zatřeste. Bacha! Pálí!! Pokud se jí nechce na svět, přikrejte formu na pár vteřim vlhkou utěrkou a pak znovu zatřeste.


Tak takhle by měl vypadat výsledek. Nechte ji vychladnout a posypte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!


-Adéla

Žádné komentáře:

Okomentovat